Nog anderhalve week en dan is hier bij ons in het Zuiden de zomervakantie ook alweer voorbij. Vindt je kind of jijzelf het lastig om na zo’n fijne relaxte periode weer in het ritme te komen? Hieronder vind je verschillende tips die je helpen om de overgang van vakantie naar school voor je kind en jezelf wat makkelijker te maken.
Een aftelkalender geeft je kind inzicht in de tijd
Zoals gezegd: over iets meer dan een week begint het nieuwe schooljaar weer. Maar wat is eigenlijk een week? Hoeveel nachtjes slapen is dat? En welke dag is het eigenlijk vandaag?
Veel jonge kinderen hebben hier moeite mee: ze hebben nog niet zo’n concreet beeld bij het begrip tijd. Een aftelkalender geeft je kind inzicht in de tijd tot de eerste schooldag.
Naar bed naar bed zei Duimelot …
Het hoort bij de vakantie: later naar bed gaan. Het is ’s avonds nog langer licht en meestal nog lekker warm. En je hoeft de volgende dag toch niet vroeg op te staan. Heerlijk!
Toch is het goed om zo aan het eind van de vakantie in de laatste week weer stap voor stap terug te gaan naar het schoolritme: op tijd naar bed en op tijd (of in ieder geval niet al te laat) weer opstaan. Spreek een bedtijd af voor je kind en verkort die eventueel elke dag met een kwartier. Zo went je kind weer aan de nieuwe bedtijd en begint hij uitgerust aan het nieuwe schooljaar.
In het begin vindt je kind het waarschijnlijk nog niet zo heel makkelijk om bijvoorbeeld al om 19.30 uur te gaan slapen. Het is immers de afgelopen weken gewend om later te gaan slapen. Spreek dan af dat je kind nog niet meteen hoeft te gaan slapen, maar bijvoorbeeld in bed nog even mag lezen. Zo komt je kind wel tot rust en daarna ook weer in langzaamaan in het nieuwe ritme.
Een weekkalender helpt je overzicht te krijgen
Een nieuw schooljaar begint vaak ook weer met een nieuw schema voor alle activiteiten in een week: gymles, sporttrainingen, muziekles enz. Het duurt vaak even voor je kind dit ritme weer te pakken heeft. En dat geldt overigens niet alleen voor je kind: moet bekennen dat ik ook altijd weer even moet wennen aan het nieuwe ritme van voetbal- en hockeytrainingen van onze kinderen 😉 Maak dan een weekplanner, bespreek deze met je kind en hang de weekplanner op een zichtbare plek in huis op.
Alle schoolspullen alweer compleet?
Misschien heeft je kind nog wel een nieuwe broodtrommel, beker of tas nodig? En passen de gymkleren en schoenen nog wel? 6 weken vakantie kunnen er zomaar ineens voor zorgen dat dat gymshirt ineens nogal kort geworden. Of dat de tenen zomaar ineens opgekruld zitten in de gymschoenen die voor de vakantie nog prima pasten.;-)
Kijk samen wat er nodig is en nog leuker: ga samen op stap om het te kopen.
Praat samen al wat vaker over school
Hoe vindt je kind het om weer naar school te gaan: leuk of ziet je kind er tegenop? Praat hier samen over. Vraag ook eens wat je kind verwacht dit jaar op school, wat het wil leren: nieuwe vriendjes maken, samenwerken, koprol maken, de tafels leren, klokkijken, woordjes schrijven, lezen enz. Je kunt ook samen een boekje lezen over weer naar school gaan. Wandel samen met je kind in de laatste week van de vakantie weer eens naar school en neem een kijkje bij het schoolplein. Dan gaat het allemaal weer een beetje leven.
Ook als het schooljaar weer begonnen is, is het fijn om elke dag even de tijd te nemen om te praten over school. En om te voorkomen dat je kind op je vraag hoe het was op school alleen antwoordt met ‘goed’, ‘stom’ of ‘saai’, vind je hier op de site van vraagzin.nl meer dan 60 vragen die kunt stellen aan je kind ipv de vraag “Hoe was het op school?”
Sluit de vakantie samen gezellig af
Sta samen nog even stil bij de leuke vakantie die jullie hadden en ga op de laatste dag samen nog iets leuks doen. Misschien kun je er een jaarlijks terugkerend ritueel van maken, waarmee het duidelijk is dat de vakantie nu echt afgelopen is. Wij vinden het bijvoorbeeld gezellig om samen ergens wat te eten aan het einde van onze vakantie. Maar het kan natuurlijk van alles zijn; leuk om samen met je kind te bedenken.
En dan is het zover…
De laatste vakantiedag is aangebroken: morgen start het nieuwe schooljaar echt. Leg alvast samen de kleren klaar die je kind tijdens de eerste schooldag aan wil. Laat je kind zelf kiezen wat het graag draagt. Hierdoor voelt je kind zich fijn en dat geeft meer zelfvertrouwen. Zet de schooltas alvast klaar. Smeer alvast de boterhammen voor morgen of zet alles klaar op tafel of op het aanrecht. Vergeet niet om de wekker te zetten. Sta misschien wat vroeger op, zodat je voldoende tijd hebt en de start van de eerste schooldag ontspannen kan verlopen.
Vertrek op tijd van huis, zodat jullie niet hoeven haasten en je kind nog tijd heeft om met vriendjes of vriendinnetjes te kletsen, het nieuwe lokaal te bekijken en kennis te maken met de nieuwe juf of meester voordat de schooldag echt start. Het is fijn als de eerste schooldag of schoolweek rustig start. Je kind heeft dan de tijd om op zijn gemak te wennen. Zo’n eerste schoolweek vraagt vaak heel wat van je kind.
0 reacties